BABKA WIEDEŃSKA:
SKŁADNIKI:
- 4 JAJA- 1 SZKLANKA CUKRU
- SZKLANKA MĄKI PSZENNEJ
- SZKLANKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ
- 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
- SZKLANKA ROZTOPIONEGO MASŁA
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
JAJKA UBIĆ Z CUKREM NA PULCHNĄ MASĘ. DODAĆ OBIE MĄKI PRZESIANE Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I WLAĆ STOPIONE CIEPŁE MASŁO. SZYBKO I DOKŁADNIE WYMIESZAĆ. PRZELAĆ DO NATŁUSZCZONEJ I WYSYPANEJ BUŁKĄ TARTĄ FORMY I PIEC OK. 45 MIN. W ŚREDNIO NAGRZANYM PIEKARNIKU.Uwielbiam przepisy szklankowe. Są zazwyczaj łatwe i szybie. Babka na te święte być musi, więc śmiało możecie upiec właśnie tą.
Smacznego!
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńsmakuje też dobrze, pozdrawiam!
UsuńZ przyjemnością zjadłabym taką babeczkę, jako dodatek do porannej kawy. Wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness <3