Śliwki, dynie, cukinie, cały ten kram warzywno-owocowo aż prosi się o wykorzystanie w kuchni. W sobotę przesmażałam dorodne i soczyste pomidory, a w niedzielę naszło nas na coś słodkiego. Zatem ciasto śliwkowo- czekoladowe zawitało na naszym stole. Okazja do świętowania znalazła się bez trudu jak zawsze. Syneczek mój starszy wrócił z wojaży, gdzie cudne dwa tygodnie spędził ze swoimi drugimi dziadkami. Dziecko zadowolone, troszkę stęsknione (a może i my bardziej). W każdym razie weekend spędziliśmy swojsko, rodzinnie, po domowemu. Ciasto no zupełnie nowy przepis,ale muszę powiedzieć, że smakuje super, zwłaszcza dorosłej części rodziny przypadło do gustu.
Oto przepis:
Składniki na ciasto:
Gotową babkę wyjąc z formy i posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z serii "Pieczenie jest proste".
Niektóre kwiaty nadal pięknie kwitną. Nie mogę przestać zachwycać się nad ich kolorami i budową.
A na koniec moje szczęśliwe dziecko, które ma nową pasję: skały i minerały. Teraz akurat wychodzi seria z National Georgraphic "Minerały Świata", więc sprawa ułatwiona. Ma swoje pudełko z kieszonkami i naklejkami do opisu każdego okazu i mnóstwo frajdy z tego. takie kolekcjonowanie to świetne zajęcie dla ciekawego świata pięciolatka. Na zdjęciu z kwarcem różowym :)
Mój przedpokój już prawie wykończony. Nadal czekamy na zamówioną szafę, która miała być już w zeszłym tygodniu. Powtarzam sobie jednak, że warto czekać. Kłopot w tym,że nie mamy , gdzie trzymać naszych rzeczy,a niestety trochę ich nachomikowaliśmy. Musze coś z tym zrobić. Pomyślę o wyprzedaży, zwłaszcza rzeczy dzieci. Zmykam przygotować siebie i rodzinkę na kolejny dzień.
Oto przepis:
Składniki na ciasto:
- śliwki ze słoika( ok 400 g po osączeniu)
- 200 g miękkiego masła
- 175 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml czerwonego wina lub soku śliwkowego ze słoika
- 70 g migdałów w płatkach
- 200 g startej czekolady deserowej
- Śliwki ze słoika osączyć na durszlaku,a następnie drobno pokroić
- Wysmarować miękkim tłuszczem formę i wysypać płatkami migdałów.
- Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy, sól.
- Dodać kolejno jajka, przy czym przed dodaniem następnego poprzednie mieszać z masą przez ok. 30 sekund mikserem ustawionym na najniższe obroty.
- Ustawić mikser na najniższe obroty. połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia. Pomiędzy porcjami maki dolać wino.
- Dodać do ciasta płatki migdałów i startą czekoladę. wymiesza c mikserem.
- Dodać kawałki śliwek i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Gotową babkę wyjąc z formy i posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z serii "Pieczenie jest proste".
Niektóre kwiaty nadal pięknie kwitną. Nie mogę przestać zachwycać się nad ich kolorami i budową.
A na koniec moje szczęśliwe dziecko, które ma nową pasję: skały i minerały. Teraz akurat wychodzi seria z National Georgraphic "Minerały Świata", więc sprawa ułatwiona. Ma swoje pudełko z kieszonkami i naklejkami do opisu każdego okazu i mnóstwo frajdy z tego. takie kolekcjonowanie to świetne zajęcie dla ciekawego świata pięciolatka. Na zdjęciu z kwarcem różowym :)
Mój przedpokój już prawie wykończony. Nadal czekamy na zamówioną szafę, która miała być już w zeszłym tygodniu. Powtarzam sobie jednak, że warto czekać. Kłopot w tym,że nie mamy , gdzie trzymać naszych rzeczy,a niestety trochę ich nachomikowaliśmy. Musze coś z tym zrobić. Pomyślę o wyprzedaży, zwłaszcza rzeczy dzieci. Zmykam przygotować siebie i rodzinkę na kolejny dzień.
Ależ pyszności! Oj jakże chętnie bym taką babkę spałaszowała, ale tak bardzo mi się nie chce robić..:/ Ech, jakiś leń mnie ostatnio ogarnął;)) Piękne zdjęcia:) Przesyłam uściski:))
OdpowiedzUsuńMasz prawo nie robić nic :) serio odpocznij, bo dwójeczka to już COŚ :) bardzo się ciesze,że to właśnie Tobie podobają się moje fotki. :*
OdpowiedzUsuń...uwielbiam te jesienne piękności :):):)
OdpowiedzUsuńJa też, a już kompletnie jestem zauroczona barwami liści jesiennych, no park o tej porze to dla mnie raj. Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńCiasto wygląda pysznie...
OdpowiedzUsuńA kwiaty? Piękne... Jesień jest piękna...
Zycze dobrego i spokojnego weekendu.
Dziękuję Ci bardzo. Tak szybko ten weekend mija, chwilo trwaj :) Jeszcze niedziela nam pozostała :)
OdpowiedzUsuńCzy to jest to pikene miejsce, które chcesz obsadzić różami pnącymi? :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! :) W piątek wybieram się na różane zakupy. Mam nadzieję, że wszystko się uda.
UsuńTo trzymam kciuki. Teraz jest dobry czas na sadzenie róż!
UsuńHmmmm.... właśnie chodzi za mną jakiś domowy placuszek, ciasteczko, smakołyczek... Dzięki za przepis, spróbuję swoich sił :) .... i zaryzykuję dodatkowy centymetr w pasie ;) Pozdrawiam - M.
OdpowiedzUsuńBłagam nawet nie wspominaj o centymetrach - jestem załamana.... ;) ale no powiedz, no jak nie zrobić sobie takiej przyjemności chociażby w niedziele?
UsuńMój synek Szymon ma obecnie fazę na bitą śmietanę z truskawkami, nawet dzisiaj ledwo po śniadaniu ubijałam, no i skubnęłam troszeczkę przy okazji;) Napisz, czy się udała i nie miej wyrzutów sumienia :) Pozdrawiam niedzielnie!